Zlaté medaily SAV prevzali aj historik D. Kováč a divadelný vedec L. Čavojský

13.06.2012 Bratislava

Bratislava 13. júna (TASR) - Popredný slovenský historik PhDr. Dušan Kováč, DrSc., prevzal z rúk podpredsedu Slovenskej akadémie vied (SAV) Ľubomíra Falťana Zlatú medailu SAV. Spolu s ním rovnaké ocenenie odovzdali v týchto dňoch aj riaditeľovi Ekonomického ústavu SAV prof. Milanovi Šikulovi a divadelnému vedcovi Ladislavovi Čavojskému, CSc.

PhDr. Dušan Kováč, DrSc., (nar. 1942) vyštudoval na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Do SAV prišiel v roku 1968 a zaradil sa do prvej generácie slovenských historikov, ktorí sa systematicky venovali stredoeurópskym a európskym dejinám - v jeho prípade Rakúsku a Nemecku. Medzitým prešiel vo výskume aj na dejiny konca 19. a začiatku 20. storočia a na ich stredoeurópsky a európsky kontext. Dušan Kováč je autorom alebo spoluautorom 30 monografií, ako editor a spolueditor zostavil 27 zborníkov, napísal rad kapitol v monografiách a vedeckých štúdiách. Je tiež spoluautorom 23 učebníc rôzneho typu. Značná časť jeho prác vyšla v zahraničí.

Po novembri 1989 sa významne zaslúžil o opätovné zaradenie slovenskej historickej vedy do európskej i svetovej historiografie. Je držiteľom mnohých ocenení doma i v zahraničí. Dlhé roky pracoval v riadiacich funkciách, bol napríklad riaditeľom Historického ústavu SAV, členom predsedníctva SAV, vedeckým sekretárom i podpredsedom akadémie a vedúcim jej III. oddelenia. Od roku 2010 pokračuje vo vedeckej práci v Historickom ústave SAV.

Ladislav Čavojský, CSc., (nar. v roku 1932) z Ústavu divadelnej a filmovej vedy SAV po skončení štúdií v roku 1955 nastúpil do SAV, kde pracoval až do konca roka 2008. Akadémia bola jeho jediným zamestnávateľom. Patrí k najvýznamnejším slovenským divadelným vedcom a historikom s medzinárodným renomé. Je spoluautorom najvýznamnejších publikácií z dejín slovenského divadla, autorom viacerých samostatných monografií aj autorom desiatok rozsiahlych hesiel v dodnes používanej Encyklopédii dramatických umení Slovenska I. a II. a ďalších publikácií a vedeckých štúdií.

Okrem profesionálneho divadla sa L. Čavojský zameral aj na dvestoročný vývin slovenskej dramatiky (1800-2000), na dejiny ochotníckeho divadla, venoval sa aj opere, operete a muzikálu.

Zastával vždy odborné stanoviská a nebál sa vstupovať do verejných polemík pred pokusmi o deformáciu historickej pravdy v oblasti divadla. V roku 2002 ho ocenili Medailou SAV za podporu vedy, v roku 2010 získal vysoké štátne vyznamenanie - Rad Ľudovíta Štúra II. a v roku 2011 Cenu literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti divadla a rozhlasu, informovala SAV.
 

Vyberte región